Focus aanbrengen in 3 stappen

23 mei 2015 | Focus houden & doelen bereiken | 0 Reacties

Gisteren sprak ik een lieve collega ondernemer. Ze had mooie plannen met haar bedrijf. Ik werd er direct enthousiast over en vroeg haar waar ze nu mee bezig was om haar plannen tot leven te brengen.

Toen was het even erg stil.

“Ik kom niet echt in actie”, zei ze.

“Ik weet niet goed wáár ik nu het liefst mee aan de slag ga. Het lukt me niet om te focussen, waardoor ik gewoon eigenlijk helemaal niets doe. Ik doe wat op me af komt. Wat per ongeluk ontstaat. Dat knaagt. Want eigenlijk wil ik ruimte maken om te doen wat ik écht wil. Maar ja, wat wil ik dan écht?! Grrr! Jij lijkt dat altijd zo goed te weten, meteen plaatjes te zien in je hoofd en daar ga je dan super gefocused mee aan de slag. En dan gebeurt er ook echt wat! Hoe doe je dat toch?”

Ik bedankte voor het compliment dat ik meende te horen.

Mensen vinden mij vaak heel gefocused. Maar de realiteit is dat ik altijd 1000 ideeën tegelijk in mijn hoofd heb.

Ik ben een mogelijkheden-denker pur sang. Ik verzin in een dag meer ideeën dan ik in zeven levens kan uitvoeren. En heb vervolgens de grootste moeite om niet met alles tegelijk aan de slag te gaan.

Want ik vind het zó jammer om maar één ding te doen of om gave ideeën te laten liggen…

Wat ik wél doe is mijn ideeën stuk voor stuk kritisch bekijken en “doorvoelen”. Wat zeggen ze over mijn verlangens? Waar gaat mijn hart écht naar uit? En moet ik er vervolgens iets mee ja of nee?

Vervolgens kies ik 100% vanuit mijn hart en op intuïtie.

​Omdat ik weet dat teveel tegelijk doen mij overspoelt en versnipperde resultaten oplevert. En ik word heul onzeker als ik voor mijn gevoel te weinig resultaat uit mijn inspanningen haal.

 

Ik geloof dat als je 100 % vanuit je hart kiest, je vrijwel altijd op een vergelijkbaar punt uitkomt.

 

Zo kies ik voor focus, zowel in mezelf, maar ook voor de buitenwereld die me heel gepassioneerd en vol energie ergens voor ziet gaan!

Veel ondernemers zien focussen als noodzakelijk kwaad
​We horen voortdurend hoe belangrijk focus is. Zodat “de markt” weet waar we van zijn. Zodat we een sterk Personal Brand kunnen maken.

Dat focus belangrijk is, dat weet je nu onderhand dus wel. Maar dat het mega moeilijk is om focus aan te brengen in je ondernemerschap zal je ook niet vreemd zijn!

Want:

  • je kunt veel, bent breed georiënteerd en vindt bovendien de verschillende dingen die je doet ook echt leuk
  • je zou niet weten wat je moest kiezen als je je nu op 1 ding moest focussen
  • je weet stiekem niet goed waar je hart het meest naar uitgaat, dus help! Focussen!?! Hoe dan!?
  • je bent bang om omzet mis te lopen als je je maar op één ding richt
  • Hoe in vredesnaam kies je dan?

 

Als ik je één ding gun, is het dat je meer focus in je ondernemerschap kunt brengen. Omdat het je helpt om je energie te kanaliseren en dus meer resultaat te bereiken.

 

Maar ook omdat ik echt vanuit mijn tenen geloof dat wanneer je focus aanbrengt op de juiste manier, je het jezelf toestaat om écht vanuit je hart te ondernemen! Verander je gevoel over focussen! Het is geen noodzakelijk kwaad waar je last van hebt.

Focus moet JOU dienen
Focussen = méér creëren van wat JIJ wél wilt​

 

De werkelijke vraag is dus: WAT WIL JIJ ECHT? Hoe zit dat bij jou? Weet je écht niet wat je wilt?

Of laat je je onbewust leiden door stemmetjes die je vertellen dat het niet slim is, dat er geen brood in zit, dat niemand erop zit te wachten, dat je (nog) niet goed genoeg bent om voor die focus te kiezen, dat (….)?

Ik weet van mezelf dat ik diep in mijn hart ALTIJD weet waar ik voor moet kiezen. Het gaat mis zodra ik ga nadenken! Dan komen alle beren op de weg en twijfels erbij. Ik geloof echt (en dit zeg ik ook uit eigen ervaring en de ervaring met de ondernemers die ik begeleid):

Je belemmerende gedachten zijn vaak de reden dat je geen focus kunt aanbrengen. Niet het idee dat je niet weet wat je echt wilt.

 

3 stappen naar focus:

  1. Schrijf eens op: wanneer vind jij dat je succesvol bent? Wat doe je dan? Waar sta je dan?
  2. Hoe voel je je dan? Richt je bij het beantwoorden van deze vraag vooral op hoe je je zou voelen! Want benoemen WAT je dan doet is nu juist zo lastig
  3. Ga even in gedachten helemaal staan op dat punt waarop je je zo succesvol voelt. Laat dat gevoel goed op je inwerken. Als je vandaag al zou staan op dat punt waar zou je dan NU je focus leggen?
    Als geld, meningen van anderen, verwachtingen die je van jezelf hebt etc. er niet waren… kortom: als je diep in je hart kijkt en luistert naar wat het zegt: wat zou je dan nu doen? Wat zou je los willen laten? Wat wil je intensiveren?

Dit vind ik echt belangrijk om tegen je te zeggen:

Focus aanbrengen betekent NIET dat je dingen uitsluit. Zodat je nóg meer gaat ondernemen vanuit je hart. En je de opdrachten waar je het meest van droomt en naar verlangt voor jezelf gaat realiseren!

Want dat is wat focus doet! Alles wat je aandacht geeft groeit.

Zodra je zelf meer in jezelf gaat afstemmen en je richten op wat je het allerliefste wilt verandert je waarneming. Je ziet meer kansen, er komen voor je gevoel ineens andere dingen op je pad. Maar ik geloof dat het eenvoudigweg komt omdat JIJ je energie erop richt en dus letterlijk andere dingen kunt zien. Je blik verandert.

En als je ook de stap kunt zetten dat je meer focus aanbrengt in je profilering naar buiten toe (en help, ik weet hoe spannend dat kan zijn!) zorgt die duidelijkheid ervoor dat mensen nog beter weten waar jij hen graag mee helpt. En zullen ze zich sneller herkennen in alles wat je deelt en laat zien!

Focus helpt jou om je interne kompas beter af te stellen op je hartsverlangen, en helpt jouw potentiële klanten om jou sneller te herkennen als de persoon naar wie zij op zoek zijn.

 

Win-win dus!​
Focus aanbrengen in jouw keuzes, bedrijf én Personal Branding en profilering doe je in de training Bouw jouw Droombedrijf.

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media

Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2020 | Marloes Halmans B.V. | Marloes Halmans