“Moeilijk doen is ook een vak!”


Ik weet eigenlijk niet of dit een veelvoorkomend credo is of dat dit nu typisch zo’n uitspraak was die er in ons gezin altijd werd gedaan. Mijn ouders en broer riepen te pas en te onpas “Moeilijk doen is ook een vak!”.


En het is daarmee iets geworden dat ik nu ook vaak zeg. Het is een vak, maar inmiddels gelukkig niet meer het mijne.

In alle jaren dat ik onderneem heb ik echt geleerd dat zoveel van wat we willen doen zoveel minder ingewikkeld is dan het lijkt. En zoveel van wat we nu doen kan al zoveel eenvoudiger. Omdat ik van nature liever lui dan moe ben (yup, that’s a confession) pak ik alles in mijn bedrijven aan met het credo “Keep it simple”.

Ik houd er zo van om verrast te mogen worden door hoeveel makkelijker alles gaat en stroomt als ik het niet ingewikkelder maak dan nodig.  Met minimale inspanning maximaal resultaat. Want na jarenlang worstelen met fysieke klachten en veel te veeleisende banen heb ik inmiddels ook helemaal omarmd dat ik niet hard hoef te werken en toch veel mag ontvangen.

Vandaag sprak ik een klant die met een vraagstuk zat wat ze eigenlijk niet goed onder woorden kon brengen. Haar vraag leek daarmee niet helder. En daarmee voelde ook de vraag “wat moet ik hier nu mee” ingewikkeld. Herkenbaar voor velen denk ik.

Wat ik in de praktijk zie is dat wanneer een vraagstuk niet helder lijkt, er een gebrek aan alignment is. Alignment is zo’n breed woord, dus laat ik het in dit voorbeeld concreet maken:


Alignment betekent dat hoofd, hart en buik op dezelfde lijn staan. Het hoofd gaat over alles wat je denkt, wat je denkt dat nodig is en je verwacht van jezelf vanuit je geleerde patronen van denken, voelen en handelen. In het geval van deze klant vond ze dat ze in een bepaalde situatie veel meer zakelijk resultaat kon halen als ze het op een bepaalde manier strategisch zou aanpakken. Toch zag ze niet HOE ze nu precies in actie kon komen. Of in elk geval, ze zag het zichzelf niet doen want ze bleef maar denken over hoe en wat.


Het was duidelijk dat hart en buik nog niet op dezelfde lijn zaten met hoofd, of hoofd nog niet met hart en buik.

In het hart huizen je verlangens, je behoeften en wensen. Wat wil je echt? Dus vroeg ik haar: Wat wil je hier eigenlijk écht wel of niet mee?


Het buikcentrum is de plek waar onze intuitie, innerlijk weten of guidance zitten. Hoe je het ook noemt. Dat is voor mij persoonlijk de plek waar ik te rade ga, als ik het allemaal echt niet meer denk te weten of voelen wat ik wil of moet doen. Als hoofd en hart aan het vechten zijn om wie het meest gehoord wordt, zou ik soms bijna in het lawaai vergeten dat mijn buik ook nog met me communiceert.  Zodra ik de boodschap dáár helder doorkrijg, is het enige wat ik nog hoef te doen mijn hart en hoofd ermee in lijn brengen.
De vraag die ik dan altijd stel is “What will you have me be, what will you have me do?


De leiding is altijd glashelder. Vervolgens mag mijn hart meedoen: wat wil ik hier precies mee, met de taak of boodschap van mijn intuitie? Wat heb ik nodig om me veilig en comfortabel te voelen wanneer ik de leiding volg? Heb ik hulp of steun nodig?

Als ik die stap gezet heb, ga ik naar hoofd. Joepie! De mannelijke energie mag meedoen! Mijn uberstategische hoofd gaat aan en vertaalt alles naar plannen, acties en concrete dingen die ik NU kan doen. En zet vervolgens alles logisch achter elkaar zodat ik niet als een kip zonder kop in actie kom en alles wat ik uitzendt op de juiste plek en manier kan landen. En vooral vanuit het credo: keep it simple. Wat is het allerbelangrijkste dat IK dóe?
Wat is het belangrijskte om éérst te doen, waardoor al het andere kan stromen? En welke bewuste actie en reactie kies ik nu? Wat mag hier logisch op volgen en hoe geef ik hier handen en voeten aan?

En dan ontstaat die heerlijke stroom waarin elke actie aligned is, niet ingewikkelder dan nodig en juist heel vreugdevol!

En omdat elke actie is uitgelijnd met mijn hart en intuitieve leiding, zie ik dan ook echt meer resultaat.


In het gesprek hoefde ik deze hele riedel niet eens meer te herhalen voor mijn lieve klant. Want ze kent dit proces heel goed en is ontzettend wijs en ervaren hierin. Door alleen maar even herinnerd te worden kon ze voelen wat er precies speelde en kon ze haar eigen besluiten en vervolgstappen formuleren.

I love it als ook mijn werk als mentor zo simpel mag zijn en zoveel impact mag hebben 🙂

Waar maak jij de zaken onnodig ingewikkeld? Grote kans dat je hoofd zich letterlijk tot opperhoofd heeft gemaakt in dit proces. Duik eerst naar je buik en intuitie en voel wat daar gebeurt. Je zult zien dat zaken veel helderder en behapbaarder voelen!

Naar je intuitie durven en leren luisteren vraagt moed. En oefening! Wil je hier samen met mij nog beter in worden, zodat je veel moeitelozer je bedrijf laat groeien en stromen? Je bent welkom in het Next Level programma dat 6 april start. Ik help je graag!

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media

Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2020 | Marloes Halmans B.V. | Marloes Halmans