Netwerken: 3 tips om het leuk te maken

5 mrt 2020 | Positieve mindset & persoonlijk ontwikkeling

Netwerken: we ontkomen er niet aan als ondernemer. Hoeveel mogelijkheden de online wereld ons ook biedt, in mijn ogen kan dit nooit het offline echte contact vervangen.

Onlangs was ik zelf op een netwerkbijeenkomst van de Frans-Nederlandse zakenclub in Parijs. Niet mijn hobby, dit soort evenementen. Maar uiteindelijk had ik een ontzettend leuke avond. En uiteraard heb ik er leuke mensen ontmoet en ook waardevolle contacten opgedaan. Graag deel ik 3 tips waarmee netwerken voor mij een stuk leuker is geworden.

1. Breek het ijs op een ontspannen manier

Het beeld van mensen die je niet kent en die naar je toelopen en direct hun kaartje in je hand duwen, is voor veel ondernemers het spookbeeld dat maakt dat ze weerstand voelen tegen netwerken. In mijn ogen is dit ook precies hoe je het niét wilt aanpakken. Hoe maak je op een spontane manier contact met mensen die je niet kent?

Mijn tactiek is de volgende: als ik de ruimte binnenkom kijk ik om me heen en meestal zie ik vanzelf iemand staan waar ik van denk: die lijkt me wel aardig. Ik stap dan bewust op die persoon af, steek mijn hand  uit en zeg: “Hoi! Volgens mij hebben wij elkaar nog niet ontmoet?” Daarmee breek je op een hele ontspannen manier het ijs. Vervolgens stel ik vragen.

Op de Frans-Nederlandse zakenclub waar ik was, waren zowel leden als introducés en genodigden aanwezig. Een simpele vraag om dus te stellen in het eerste contact was “Ben jij hier als lid van de club?”. Dat bracht meteen een gesprek op gang. Mijn advies aan jou is dan ook om met oprechte interesse vragen te stellen aan de persoon die je ontmoet. “Wat brengt je hier? Wie hoop jij hier te ontmoeten?” Je zult merken dat de ander enthousiast zal vertellen over zichzelf. En daarop volgt op een heel natuurlijke manier de vraag “En wie ben jij? Wat brengt je hier en wat doe jij voor werk?”. Voilà! Daar is de grote uitnodiging aan jou om te vertellen over jezelf en je bedrijf.

De meesten van mijn klanten zeggen dat ze het lastig vinden om over zichzelf te praten op netwerkevents omdat het voelt alsof ze een verkoopverhaaltje staan  te doen. Maar je zult merken dat beleefd antwoord geven op de vraag “Wat doe jij?” totaal anders zal voelen.
Nooit meer vergeten dus: open met een eenvoudige ijsbreker en stel vervolgens vragen aan de ander.

2. Wees een verbinder

Ik ken maar weinig mensen die het helemaal geweldig vinden om in hun uppie naar een netwerkevent te gaan waar ze niemand kennen. Maar laat het je niet weerhouden om toch te gaan. Omdat je niet de enige zult zijn die dit lastig vindt, zullen anderen je heel dankbaar zijn als je je op een event opstelt als verbinder. Komt er iemand bij jouw gesprek staan, maak dan contact. Steek je hand uit, stel je voor en vraag naar zijn of haar naam. Stel deze persoon vervolgens voor aan de personen met wie jij zojuist kennis hebt gemaakt en stond te praten. Zeg eenvoudigweg “Ken jij Pieter en Eline al?” En stel je gesprekspartners voor aan deze nieuwe persoon. Vervolgens kunnen jullie op een ontspannen manier het gesprek vervolgen. 

Ik ging alleen naar dit event in Parijs en kende er niemand, behalve één persoon die ik online zojuist had ontmoet. Op het event deed ik dit zelf voortdurend en anderen ook bij mij. Het maakte dat de sfeer ontzettend ontspannen was.

 3. Verbinding boven alles: heb het leuk!

Een groot misverstand over netwerken in mijn ogen is dat veel ondernemers denken dat ze komen om zichzelf en hun aanbod te verkopen. Toch is dat niet het belangrijkste doel. Het belangrijkste doel is meer mensen leren kennen.  De mensen die je tijdens het netwerken ontmoet zullen zelden jouw klanten worden. In alle jaren dat ik onderneem heb ik gemerkt dat de mensen die ik ontmoet de doorverwijzers en ambassadeurs werden van mijn bedrijven. En natuurlijk werden sommigen ook zelf klant.

Voor veel ondernemers valt er een enorme druk van hen af als ze horen dat ze helemaal niets hoeven te verkopen op een netwerkevent. Het enige dat je hoeft te doen is leuke mensen leren kennen, verbinding met hen maken en onderling delen wat jullie doen en voor wat voor soort klanten. Zodat de ander weet waarvoor hij als het zich ooit aandient naar jou kan doorverwijzen en jij van hem. Verbinding is het doel, niet verkopen. Je mag dus gerust leuke en zelfs persoonlijke gesprekken hebben.  Echt, voor mij heeft dit inzicht jaren geleden alles veranderd.

Ook op mijn netwerkevent in Parijs maakte dat ik hier echt een leuke avond heb gehad. Ik belandde uiteindelijk zelfs in een groepje Fransen die me de top 10 foute Franse films gingen aanraden die ik absoluut moest zien.  We hebben hartelijk gelachen toen zij een aantal lachwekkende scènes naspeelden. Dat herinnert me eraan dat ik eens een filmavond moet gaan plannen met mijn gezin om er een aantal te kijken en mijn nieuwe netwerkcontacten moet terug koppelen wat we ervan vonden!

Met andere woorden: netwerken kan echt leuk zijn. Laat je verrassen! Hoe groter je netwerk, hoe sneller je zult groeien!

 

Ik nam onderstaande video op voor mijn Insta stories toen ik onlangs in Parijs was op een netwerkevent. 

 

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media

Netwerken: 3 tips om het leuk te maken

5 mrt 2020 | Positieve mindset & persoonlijk ontwikkeling

Hoe bouw je een sterk bedrijf als je eigenlijk nog 10 andere dingen super gaaf vindt om te doen?

Wat herinner ik me nog goed de tijd dat ik in loondienst werkte.
Enthousiast begon ik steeds aan een nieuwe baan. Maar ik heb het nooit langer dan 2 jaar op één plek volgehouden.

Heb je het gevoel dat je nooit ergens lang genoeg interesse voor kunt houden?
En daarom niet kunt kiezen waar je je nu op moet focussen?
Omdat er steeds iets anders gaafs voorbij komt waar je mee aan de slag wilt?
Worstel je met het "moeten" kiezen van een duidelijke doelgroep of niche aanbod?

Kijk je soms met jaloezie of verbazing naar mensen die al 10 jaar hetzelfde werk doen en daar dolgelukkig mee zijn en denk je stiekem: wat een rust zou dat geven?
En denk je dan 2 minuten later al: OMG ik zou me dood gaan vervelen?

DAN BEN JE WAARSCHIJNLIJK NET ALS IK EEN MULTI-POTENTIALITE.

Simpel gezegd: iemand die heel veel verschillende dingen leuk vindt.

Hoe doe je dat als je je als ondernemer moet focussen, een niche moeten kiezen en een sterk Personal Brand wilt bouwen?

Hoe bouw je een sterk bedrijf als je eigenlijk nog 10 andere dingen super gaaf vindt om te doen?

Het is niet zo moeilijk als het lijkt.
Zo lang je een aantal belangrijke dingen onthoudt en bewust doet.
Hoe heerlijk is het als je jouw brede interesse er helemaal mag laten zijn zonder bang te hoeven zijn dat "de markt" er niets meer van snapt en je bedrijf niet stroomt?

Ik heb mijn behoefte om steeds nieuwe dingen te doen volledig een plek kunnen geven in mijn ondernemerschap en daarmee ook een sterk merk kunnen bouwen en dus een succesvol bedrijf.

Ik deel heel graag hoe in deze video!

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel je jouw grootste inzicht in een reactie onder de video?

Mag ik je helpen om jouw bedrijf goed neer te zetten?
Via de knop hieronder kun je gratis mijn Droombedrijf Stappenplan aanvragen!
Ik help je met een duidelijke structuur, stap voor stap jouw bedrijf neer te zetten.
Vraag het stappenplan nu aan! Veel succes!

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media

Comments

0 reacties

Copyright © 2024 | Marloes Halmans | France