60% ZZP’ers stopt binnen 5 jaar. Dit is wat die succesvolle 40% doen

25 mei 2019 | Focus houden & doelen bereiken, Positieve mindset & persoonlijk ontwikkeling, Slimme business strategieën & adviezen

Eind 2018 publiceerde het CBS cijfers over het aantal ZZP’ers dat na 5 jaar nog in business is. Daaruit bleek dat 60% van de ZZP’ers binnen 5 jaar stopt. Shocking vind ik persoonlijk. Maar begrijpelijk. Succesvol ondernemen is niet iets dat vanzelf gaat als je jouw bedrijf net gestart bent of gaat starten. Ik kan me nog herinneren dat toen ik in 2007 na weken ploeteren mijn website eindelijk online zette, ik oprecht dacht dat de telefoon nu vanzelf enorm zou gaan rinkelen. Niet dus. Inmiddels heb ik twee succesvolle bedrijven waarvan één in businesscoaching en hielp ik al honderden ondernemers om hun bedrijf goed van de grond te krijgen en flink te laten groeien. In dit artikel deel ik wat startend ondernemers doen die blijvend succes hebben.

 

1. Succesvolle ondernemers beseffen dat ondernemen een vak is

Het is misschien niet eerlijk maar wel waar: in de praktijk krijgen niet de ondernemers die de besten in hun vak zijn de meeste klanten. De ondernemers die de meeste klanten krijgen zijn zij die het beste marketing en sales doen. Ik weet nog hoe frustrerend ik het vond om dat om mij heen te zien. Ik ga ervan uit dat je jouw bedrijf gestart bent in een vakgebied waarin je echt goed bent en kunt uitblinken. Zo niet, dan raad ik je aan opnieuw goed te kijken naar jouw meest onderscheidende waarde en te onderzoeken hoe je daar een aanbod bij kunt maken waar voldoende markt voor is om een solide bedrijf op te bouwen. Dus laten we ervan uitgaan dat je een kei bent in jouw vak.  Het was misschien genoeg toen je nog in loondienst werkte. Als ondernemer kom je er niet als je alleen heel goed bent in wat je doet. Ondernemers die een succesvol bedrijf bouwen, weten dat ondernemen een vak apart is. Ze investeren geld en tijd om hun ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Want misschien voel jij dat je niet commercieel bent en denk je dat het niets voor jou is, je zult wel moeten als je met jouw missie en mooie werk de mensen wilt bereiken voor wie jij een verschil kunt maken. Ik heb door de jaren heen gezien hoeveel onwetendheid en misverstanden er onder ondernemers zijn over wat werkelijk helpt om te groeien. Niet zelden voelen ondernemers weerstand tegen marketing en sales die niet gegrond is. Daardoor gaan ze het uit de weg, hebben ze onvoldoende klanten en moeten ze vaak weer een baan gaan zoeken om rond te komen. Terwijl dat niet nodig is als je leert hoe je op een integere manier marketing doet, je bedrijf slim opbouwt en je aanbod zichtbaar maakt op een persoonlijke manier. Het is te leren! Laat die kans niet liggen als je jouw bedrijf serieus neemt. De investering komt vóór het succes dus wacht niet tot je meer of voldoende omzet hebt voordat je investeert in kennis en begeleiding om een betere ondernemer te worden!

 

2.  Succesvolle ondernemers begrijpen dat een bedrijf bouwen tijd kost

Veel startend ondernemers die ik zie vinden het lastig om vertrouwen te houden als resultaten niet meteen zichtbaar worden. Ze schrijven zich in bij de KvK, netwerken zich een slag in de rondte en maken een mooie website. Ze investeren veel tijd in het vinden van klanten maar ondanks dat zit hun agenda niet binnen korte tijd vol met betalende klanten. Wat ik vaak zie gebeuren is dat ze dan gaan twijfelen aan zichzelf en hun aanbod: moet ik misschien iets nieuws proberen? Een ander aanbod ernaast lanceren zodat ik mijn kansen kan spreiden? Misschien kan ik beter samen met iemand een workshop opzetten om zo meer klanten te trekken? Met andere woorden: ze verzinnen steeds nieuw aanbod, zetten alweer iets nieuws op in de hoop dat dat wél werkt als hun eerdere pogingen om klanten te vinden voor een ander aanbod niet snel genoeg resultaat geven. Dat maakt hun boodschap naar de markt rommelig en inconsistent. Je netwerk snapt op enig moment ook niet meer wat je nu eigenlijk biedt en voor wie, dus ook zij weten niet meer wie ze naar je door kunnen sturen. Een bedrijf bouwen kost tijd. Potentiële klanten moeten tot wel 7 keer een consistente marketingboodschap van je zien voordat ze klant worden. De realiteit is helaas dat de meeste startend ondernemers die worstelen om klanten te vinden die 7 keer niet halen. Want dan zijn ze alweer iets anders aan het promoten omdat “dat andere niet werkte”. Succesvolle ondernemers begrijpen dat een bedrijf bouwen tijd kost. Dat je een lange adem nodig hebt en bovendien veel vaker dan comfortabel voelt je aanbod zichtbaar moet maken en actief moet promoten. Ze voeden zichzelf met kennis over hoe dit te doen en een support groep van gelijkgestemde ondernemers die hen steeds weer aanmoedigen door te gaan, zodat ze niet gaan twijfelen of zichzelf onvoldoende zichtbaar maken.

 

3. Succesvolle ondernemers trainen hun ondernemers mindset

Strategie en kennis over ondernemen is belangrijk, mindset is alles. Door de jaren heen waarin ik zelf twee bedrijven opbouwde en met honderden ondernemers werkte heb ik bewezen gezien dat zonder de juiste mindset een succesvol bedrijf bouwen óf niet lukt, óf een worsteling en hard werken is. Ik geloof dat een succesvol bedrijf bouwen op een fijne en moeiteloze manier kan. Niet door niet te werken, want om resultaten te bereiken is actie nodig, maar door je mindset voor overvloed en succes te trainen. Een van de krachtigste mindset shiftsdie je als ondernemer kunt maken is het afleren van je behoefte aan instant gratificiation. Het zit in onze maatschappij enorm ingebakken dat je iets snel kunt hebben als je het wilt. Een bestelling bij bol.com komt de volgende dag binnen, een YouTube filmpje laadt binnen enkele seconden, een berichtje sturen naar een vriend duurt een fractie van een seconde, en een antwoord ontvang je meestal ook heel snel. We zijn niet meer gewend dat we soms moeten wachten, geduld moeten hebben, creatief moeten blijven en vooral in onszelf moeten blijven geloven als resultaat niet meteen komt. Daarnaast mag je als startend ondernemer ook echt de mindset shiftmaken dat je een bedrijf hebt dat op weg is naar groot succes. Vrienden die vragen “of je bedrijfje een beetje loopt” bieden je een energie die niet past bij hoe een succesvolle ondernemer denkt en handelt. Als je om je heen niet echt andere ambitieuze ondernemers hebt, is het belangrijk dat je een groep opzoekt die echt kiest voor groei. Veel informele ondernemersclubjes die ik ken zijn wellicht wel gezellig, maar bieden niet de energie van grootste plannen en ambities. Wat jouw doel ook is voor jouw bedrijf, ook als je niet mega groot wilt groeien zal de energie van ambitieuze ondernemers die meer risico’s nemen en meer durven je een veel grotere boost geven en je mindset van een succesvolle ondernemer voeden. Succesvolle ondernemers hebben begrepen dat je succes afhangt van de 5 mensen met wie het meest omgaat en omringen zich met succesvolle ondernemers. Onderzoek toont namelijk aan dat de normen en waarden van de mensen met wie je het meest omgaat jouw acties beïnvloeden. Je gaat dus presteren naar de verwachtingen van de groep. Hoewel ik erken dat dit effect niet op alle plekken altijd positief zal zijn, zie ik het opzoeken van andere groeiende ondernemers als een van de belangrijkste stappen die jij als startend ondernemer mag zetten. Tenminste, als je je wilt  scharen bij die x % van de ondernemers die blijvend succes creëren met hun bedrijf.

 

Zet de eerste stap!

Ben jij startend of wil je jouw bedrijf een stevige boost geven? Dan nodig ik je uit voor het event Get Your Business off the Ground op 15 juni in Driebergen.  We helpen je daar de belangrijke mindset shiftste maken en delen de concrete stappen die jij mag zetten om jouw plan te vertalen naar een goed lopend bedrijf. Bekijk het event hier.

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media

60% ZZP’ers stopt binnen 5 jaar. Dit is wat die succesvolle 40% doen

25 mei 2019 | Focus houden & doelen bereiken, Positieve mindset & persoonlijk ontwikkeling, Slimme business strategieën & adviezen

Hoe bouw je een sterk bedrijf als je eigenlijk nog 10 andere dingen super gaaf vindt om te doen?

Wat herinner ik me nog goed de tijd dat ik in loondienst werkte.
Enthousiast begon ik steeds aan een nieuwe baan. Maar ik heb het nooit langer dan 2 jaar op één plek volgehouden.

Heb je het gevoel dat je nooit ergens lang genoeg interesse voor kunt houden?
En daarom niet kunt kiezen waar je je nu op moet focussen?
Omdat er steeds iets anders gaafs voorbij komt waar je mee aan de slag wilt?
Worstel je met het "moeten" kiezen van een duidelijke doelgroep of niche aanbod?

Kijk je soms met jaloezie of verbazing naar mensen die al 10 jaar hetzelfde werk doen en daar dolgelukkig mee zijn en denk je stiekem: wat een rust zou dat geven?
En denk je dan 2 minuten later al: OMG ik zou me dood gaan vervelen?

DAN BEN JE WAARSCHIJNLIJK NET ALS IK EEN MULTI-POTENTIALITE.

Simpel gezegd: iemand die heel veel verschillende dingen leuk vindt.

Hoe doe je dat als je je als ondernemer moet focussen, een niche moeten kiezen en een sterk Personal Brand wilt bouwen?

Hoe bouw je een sterk bedrijf als je eigenlijk nog 10 andere dingen super gaaf vindt om te doen?

Het is niet zo moeilijk als het lijkt.
Zo lang je een aantal belangrijke dingen onthoudt en bewust doet.
Hoe heerlijk is het als je jouw brede interesse er helemaal mag laten zijn zonder bang te hoeven zijn dat "de markt" er niets meer van snapt en je bedrijf niet stroomt?

Ik heb mijn behoefte om steeds nieuwe dingen te doen volledig een plek kunnen geven in mijn ondernemerschap en daarmee ook een sterk merk kunnen bouwen en dus een succesvol bedrijf.

Ik deel heel graag hoe in deze video!

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel je jouw grootste inzicht in een reactie onder de video?

Mag ik je helpen om jouw bedrijf goed neer te zetten?
Via de knop hieronder kun je gratis mijn Droombedrijf Stappenplan aanvragen!
Ik help je met een duidelijke structuur, stap voor stap jouw bedrijf neer te zetten.
Vraag het stappenplan nu aan! Veel succes!

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media

Comments

0 reacties

Copyright © 2024 | Marloes Halmans | France