Angst om niet uniek te zijn of gekopieerd te worden?

23 feb 2017 | Personal branding & zichtbaarheid, Positieve mindset & persoonlijk ontwikkeling | 8 reacties

Vandaag kreeg ik een berichtje van een collega coach. Ze had mijn webinar “Mindset voor jouw Droombedrijf” gekeken en deelde dat ze op dit moment een e-book aan het schrijven is waarin ze vrijwel identieke informatie deelt.

Twee weken geleden belde een bevriende loopbaancoach op. Omdat ze gezien had dat mijn team en ik vanuit mijn andere bedrijf The Happy at Work Agency een programma hadden gelanceerd wat echt bijna hetzelfde is als een programma waar zij al maanden aan werkt en binnen een paar weken wil lanceren. “Ik wil je gewoon graag even persoonlijk zeggen dat ik die plannen ook al had. Zodat je straks als je het ziet niet denkt dat ik het van jullie gekopieerd heb. Ik weet wel dat je dat vast niet zult denken, maar het voelt fijn om je even persoonlijk te spreken.”

En laatst nog deelde een ondernemer in onze Facebook groep dat hij op één dag van 2 business coaches een bijna identieke mail kreeg. En dat het hem zo opviel dat “iedereen hetzelfde aan het doen is.”
“Natuurlijk snap ik dat iedereen put uit elkaars bronnen”, schreef hij me. “Maar als iedereen dat doet, wat kan ik dan nog doen om te zorgen dat ik uniek en onderscheidend ben?”

Het simpelste antwoord daarop is dat je je niet bezig hoeft te houden met UNIEK zijn.

Je bent dat namelijk al. Waar je je alleen mee bezig wilt houden is hoe je zoveel mogelijk als JEZELF zichtbaar wilt worden. En dat je wat je doet echt op jouw eigen manier doet.

In de praktijk zijn we echter vaak niet zozeer naar binnen gericht, maar juist naar buiten als we zelf ook naar buiten willen treden. En dan komen we dus weer de vergelijkeritis tegen.
We zien wat anderen doen.
We constateren dat we vergelijkbare dingen aan het doen zijn.
En dat triggert de angst om niet goed genoeg te zijn.

Evenzo hoor ik ondernemers vaak de angst of zorg uiten dat als zij met hun nieuwe ideeën naar buiten komen, dan anderen er dan misschien met hun idee vandoor zullen gaan. Dus stoeien ze met hoe ze dat moeten aanpakken.

Ik wil hier echt zo graag 2 hele essentiële dingen over zeggen tegen je.

Ten eerste: gun jezelf te denken in overvloed.
Als je voortdurend bang bent dat anderen je idee kopiëren, of dat zij beter zijn dan jij of al veel meer mensen bereiken dus dat jij net zo goed maar niks meer doet…Waar ben je dan eigenlijk werkelijk bang voor?
Dat er niemand op jou zit te wachten?
Dat je geen klanten zult vinden?
Dat succes niet voor jou is weg gelegd?
Dat je zult falen?

Als je kunt denken vanuit overvloed zou je voelen en ervaren dat er altijd genoeg is voor iedereen. Dat er geen grens is aan wat je kunt verlangen en krijgen. Dat er meer dan genoeg mensen nu ook op zoek zijn naar jou. Omdat ze wel jouw collega’s zien, maar bij hen geen goed gevoel hebben. En bij jou wel!
Als jij je zichtbaar maakt tenminste zodat ze jou kunnen leren kennen.

Als je zou denken vanuit overvloed en daarop zou vertrouwen, zou je ook begrijpen dat het niet uitmaakt dat jij hetzelfde doet als een ander. Of als een ander jou “kopieert”.

Dat wil ik uitleggen door ten tweede met je te delen hoe ik naar “inspiratie” kijk.

Inspiratie vindt zijn oorsprong in de samenvoeging van twee woorden “in” en “spirare”. Oftwel “in spirit”. In spirit zijn betekent voor mij in contact staan met jezelf. Met je intuïtie. Met je bron.

Ik geloof oprecht dat we niet alleen putten uit “bronnen van wetenschappelijke onderzoeken en kennis” maar ook uit de bron van waaruit alles ontstaat. Noem het het universum. Noem het God als dat is hoe het voor jou is. Noem het je kern, je hart, je intuïtieve weten, je Hogere Zelf. Het maakt niet uit hoe jij het noemt.

Ik geloof dat ieder mens op zijn eigen manier voelt dat die bron bestaat. Die plek waarin je voelt dat je bij jezelf bent. Of heel helder weet wat te doen. En vanuit die plek komt je inspiratie. Je bent “in spirit” en krijgt een ingeving, iets dat wordt “ingeblazen” zoals je inspiratie ook kunt duiden.

Ideeën “vliegen” voor mijn idee rond in het energetische veld vanuit de bron. Ben je daarop afgestemd, dus in contact met jezelf en je intuïtie, doordat je vaak genoeg uit je hoofd komt en contact máákt, dan zal een idee of ingeving die nu perfect bij jou past, jou vinden. En als het goed voelt ga je er geïnspireerd mee aan de slag.

Je herkent die momenten vast.
Ook als begrippen als de bron of het universum voor jou niet tastbaar genoeg zijn.
Je hebt momenten in je leven gehad dat je ineens sterk voelde dat je iets moest doen.
Er ineens een goed idee in je opkwam.
Ik heb het over die momenten.
En ik geloof dat er vanuit die bron inspiratie aan ons gegeven wordt die ons vooruit helpt. Ons individueel, maar ook de wereld als geheel.

 

Mensen, ondernemers, die goed afgestemd zijn op die bron zullen daardoor op dezelfde momenten met dezelfde ideeën aan de slag gaan.

Als dat zo is, is het niet zo dat ze bij elkaar hebben gekeken om elkaar te kopiëren. Nee nee!
Ze volgen beiden hun intuïtie en gaan met enthousiasme naar buiten met hun plannen.
En als er zoveel mensen tegelijk de inspiratie krijgen om iets te doen, is dat voor mij altijd het teken dat er op dat vlak veel werk mag worden gedaan!

Kijk maar hoe je nu overal sociale initiatieven ziet: samen eten, burendag, weggeefhoeken, spullen-leen-websites. Dat is een hele duidelijke trend die wordt ingegeven door de vergelijkbare inspiratie die veel mensen wereldwijd tegelijkertijd krijgen. Het helpt onze wereld om weer verbonden te raken met elkaar. Wat zo nodig is.

Zo gaat het al eeuwenlang.
Volkeren verdeeld over continenten die nog niet met elkaar in contact waren, hebben een vergelijkbare ontwikkeling van de mensheid doorgemaakt.
Hoe verklaar je dat?
Omdat zij werkten met hun intuïtie.
Omdat wij mensen van oudsher en nature eigenlijk op die bron zijn afgestemd.
“Vroeger” volgden we veel natuurlijker onze inspiratie en intuïtie dan wij dat tegenwoordig doen.

Dat mogen we wat mij betreft weer veel meer doen.
En al dat denken over of het wel goed en verstandig is, wat iedereen ervan vindt en of “het nu niet net lijkt alsof ik iemand nadoe” loslaten.

Richt je energie op je eigen mooie plannen en werk.
En laat je inspiratie je helpen om de weg te laten zien die jij mag gaan!

Welke inspiratie voel jij op dit moment?
Waarvan voel jij dat je ermee aan de slag wilt?
Ik vind het super als je dat wilt delen in een reactie hieronder!​

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media

Angst om niet uniek te zijn of gekopieerd te worden?

23 feb 2017 | Personal branding & zichtbaarheid, Positieve mindset & persoonlijk ontwikkeling | 8 reacties

Hoe bouw je een sterk bedrijf als je eigenlijk nog 10 andere dingen super gaaf vindt om te doen?

Wat herinner ik me nog goed de tijd dat ik in loondienst werkte.
Enthousiast begon ik steeds aan een nieuwe baan. Maar ik heb het nooit langer dan 2 jaar op één plek volgehouden.

Heb je het gevoel dat je nooit ergens lang genoeg interesse voor kunt houden?
En daarom niet kunt kiezen waar je je nu op moet focussen?
Omdat er steeds iets anders gaafs voorbij komt waar je mee aan de slag wilt?
Worstel je met het "moeten" kiezen van een duidelijke doelgroep of niche aanbod?

Kijk je soms met jaloezie of verbazing naar mensen die al 10 jaar hetzelfde werk doen en daar dolgelukkig mee zijn en denk je stiekem: wat een rust zou dat geven?
En denk je dan 2 minuten later al: OMG ik zou me dood gaan vervelen?

DAN BEN JE WAARSCHIJNLIJK NET ALS IK EEN MULTI-POTENTIALITE.

Simpel gezegd: iemand die heel veel verschillende dingen leuk vindt.

Hoe doe je dat als je je als ondernemer moet focussen, een niche moeten kiezen en een sterk Personal Brand wilt bouwen?

Hoe bouw je een sterk bedrijf als je eigenlijk nog 10 andere dingen super gaaf vindt om te doen?

Het is niet zo moeilijk als het lijkt.
Zo lang je een aantal belangrijke dingen onthoudt en bewust doet.
Hoe heerlijk is het als je jouw brede interesse er helemaal mag laten zijn zonder bang te hoeven zijn dat "de markt" er niets meer van snapt en je bedrijf niet stroomt?

Ik heb mijn behoefte om steeds nieuwe dingen te doen volledig een plek kunnen geven in mijn ondernemerschap en daarmee ook een sterk merk kunnen bouwen en dus een succesvol bedrijf.

Ik deel heel graag hoe in deze video!

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel je jouw grootste inzicht in een reactie onder de video?

Mag ik je helpen om jouw bedrijf goed neer te zetten?
Via de knop hieronder kun je gratis mijn Droombedrijf Stappenplan aanvragen!
Ik help je met een duidelijke structuur, stap voor stap jouw bedrijf neer te zetten.
Vraag het stappenplan nu aan! Veel succes!

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media

Comments

8 Reacties

 1. Samula Mescher

  Heel herkenbaar Marloes. Dank je voor dit blog en alle andere waardevolle info en harten onder de riem die je deelt!

 2. Mirjam Smakman

  Wow, je legt de vinger echt op de zere plek voor mij. De angst om niet goed genoeg of uniek te zijn
  zit behoorlijk diep. Dit blokkeert mij om in overvloed te denken en dat te doen wat ik het liefste doe.
  Jouw verhaal en ook de reactie van Cindy Vranken hierop zijn een echte eyeopener. Het geeft mij nieuwe energie om door te pakken. Gewoon doen.

 3. Cindy Vranken

  Inspirerend artikel Marloes! en so true. Ik schreef vanochtend net een mail naar mijn volgers ivm denk in mogelijkheden(overvloed) en niet in moeilijkheden. Focus on what you want, not on what you don’t want. Als jij gericht bent op wat je niet wil, nl tekort, angst, concurrentie, dan krijg je dat.

  Het volstaat te focusen op datgene wat je echt ten diepste van binnen verlangt en met gerichte actie zal het je moeiteloos toekomen.

  Wij zijn allemaal creator van ons leven en zijn in staat om zelf ons eigen droomleven te creëren.

 4. Andrea Bakker

  Super mooi verwoord idd Marloes. De bron, inspirator, waar je creativiteit vandaan komt, je ware talent. Prachtig en so true. Die andere gedachten zijn onze draken en wat is t temmen daarvan toch lastig soms. Mijn motto is blijf in beweging, doen verandert je denken. En word een meester in het temmen van draken.

  Keep up the good work, ik blijf je volgen en…ben bijna zover om zichtbaar te worden met wat ik te brengen heb, aan alles wat er allemaal al is

 5. Bianca Kremer

  Bedankt, een mooi en verfrissend licht op een van mijn eigen obstakels

 6. Jacqueline van der Zalm

  Prachtig geschreven Marloes! En wat ik heb geleerd, is dat je je producten in eerste instantie voor jezelf maakt omdat je van binnen naar buiten leeft en dit is hoe je jouw waarde naar buiten wilt brengen. Daardoor hoef je aan niemands verwachtingen te voldoen en heb jezelf het grootste plezier in wat je doet en is het ook uniek. Maar natuurlijk herken ik de angst niet uniek genoeg te zijn of niet genoeg klanten te trekken met wat ik doe en mijn verwondering is groot als telkens weer blijkt hoe blij mensen zijn met mijn readings én dat ik ervoor betaald word terwijl ik er zoveel plezier aan beleef en het moeiteloos gaat…

 7. Kerstin Strohbach

  Eigenwaarde – eigen waarde. Als je als ondernemer mag herkennen wat jou eigen waarde is en welke waarde je brengt – puur al omdat je er bent – dat besef is het fijnste moment uit je training.

 8. Marije Wielenga

  Heerlijk herkenbaar, fijn jouw visie erop te lezen! Dank voor het delen lieve Marloes

Copyright © 2024 | Marloes Halmans | France