Het beste advies dat ik kreeg – en allesbepalend werd voor mijn succes

31 jan 2020 | Focus houden & doelen bereiken, Positieve mindset & persoonlijk ontwikkeling, Slimme business strategieën & adviezen | 2 reacties

In 2007 stond ik in de startblokken met mijn bedrijf. Na een intensieve carrière waain ik mezelf totaal kwijt geraakt was, besloot ik het over een andere boeg te gooien.
Ik vroeg me af: waar ben ik echt goed in? Beter dan veel anderen? En ook beter dan alle andere dingen die ik óók kan?

Ik startte als loopbaancoach. In een nieuwe stad waar we pas een paar maanden woonden schreef me in bij de Kamer van Koophandel. Ik maakte een website, wat in die tijd nog een hele klus was en toen… vroeg ik me af hoe ik in hemelsnaam klanten moest vinden.

Via mijn netwerk maakte ik een afspraak bij een succesvolle loopbaancoach die ver genoeg van me vandaag woonde om geen concurrent te zijn. In die tijd werkte je als coach echt nog regionaal. Ik vroeg hem om advies. Nog elke dag ben ik Nard Kronenberg, van Kronenberg en partners in Venray dankbaar dat hij destijds  de tijd nam voor me. Zijn advies: “Begin professioneel.” Ik nam het ter harte. Ik liet een fatsoenlijke huisstijl ontwerpen en besloot het “begin professioneel” zover mogelijk door te trekken als ik kon. Mijn interpretatie hiervan? Dat werd het motto dat ik, vanaf dat ik als business coach verder ging in 2015, mijn klanten op het hart druk: don’t be a rookie.

Ja, als je iets nieuws start voor je gevoel, voel je je een beginner. Hoe vaak ik niet van onze startende klanten heb gehoord “Maar ik heb nog niet veel ervaring. Ik ben pas net gestart met mijn bedrijf.” Lijkt logisch om te zeggen toch? “En al die jaren daarvóór dan?! Dat je in loondienst werkte? Heb je daar dan niets geleerd? En je rugzak flink gevuld met ervaring, vaardigheden en kennis?”
De rookie zegt “ik kom pas net kijken, dus ik gedraag me als een onwetende starter die al dankbaar mag zijn als er überhaupt iemand met me wil werken zonder dat ik hem daarvoor hoef te betalen” Oke, ik overdrijf natuurlijk. Maar niet voor niets.

Nog elke dag hoor ik ondernemers  – ook zij die al langer ondernemen maar iets nieuws opzetten – zeggen dat ze het gevoel hebben teveel te vragen omdat ze met dit aanbod hun sporen nog moeten verdienen.
Maar mag ik het even voor je omdraaien?
Wil jij als klant werken met iemand die zich als een onervaren beginner opstelt?
NEE!
Doe het dus zelf ook niet!

Ik vroeg vanaf dag één 120 euro per uur voor mijn coaching. Ik heb coach-klanten die dat nu, 13 jaar later, nog niet vragen. Destijds was dat het gemiddelde tarief dat een goede loopbaancoach vroeg. Ik zou gek zijn als ik het niet óók vroeg. Don’t be a rookie.
Ga in de rij staan bij hen die weten waar ze mee bezig zijn en dat ook durven claimen. Echt. Je potentiele klanten willen weten dat jij weet wat je doet!

Zoals je misschien mee hebt gekregen ben ik sinds we in Frankrijk wonen als hobby een brocante gestart. Simpelweg omdat ik er zielsgelukkig van word zoveel mooie items te vinden en te kopen. Al snel merkte ik dat er veel vraag is naar wat ik vind. En zo kwam het dat ik vandaag via mijn Instagram shop een bericht van een Fransman kreeg die de prijs vroeg van een zeldzaam en super compleet servies dat ik onlangs vond. Waarde: ruim zeven keer het bedrag dat ik ervoor betaald heb. En ik werd me toch zenuwachtig toen ik dat bedrag moest noemen in een privé bericht! Het profiel was privé maar aan de gedeelde connecties dacht mijn gremlin te zien dat het een collega brocanteur is. “Die heeft er vast meer verstand van dan ik!?” zei mijn gremlin.

OMG! Ik voelde me totaal weer zoals toen ik als ondernemer begon en voelde hoe spannend het is om je als beginner te gedragen als je met de grote jongens. Maar ik weet ook: als dit een kenner is, lacht hij me ronduit uit als ik te weinig vraag! (dit wil je misschien opschrijven om jezelf eraan te herinneren als je de eerstvolgende keer een offerte typt, want het is echt cruciaal!)
Ik typte dus het bedrag dat echt klopt voor dit servies en drukte snel op verzenden, voordat de zenuwen en gremlins me in hun greep zouden krijgen. Snel de keuken in om te koken voor afleiding. En terwijl ik in de pasta stond roeren, herhaalde ik in mijn hoofd: Don’t be a rookie Halmans, don’t be a rookie!
Ik wéét wat de waarde van deze items is voor degenen die begrijpen wat ik in huis heb. Letterlijk. Deze items zijn zeldzaam, antiek en veel waard.  De brocanteur die zijn sporen verdiend heeft, zijn spullen respecteert en zichzelf serieus neemt, zou dit bedrag vragen. En dus vroeg rookie Marloes, die haar grote mensen schoenen aantrok, dit bedrag. Wie ben ik om dat niét te doen?

Als je wilt spelen met de big guys, moet je spelen als de big guys. Spelen in de zin van:  doen zoals zij doen en ervan genieten. Alleen dan word je serieus genomen in je vak door opdrachtgevers. Ondanks dat ik in 2007 startte en vol de crisisjaren in ging, heb ik werkelijk op geen enkel moment last gehad van de crisis. Door meteen professioneel te beginnen.
Dus, lieve ondernemer: don’t be a rookie. You freakin’ know your sh%t!

Wat was jouw spannendste moment in je ondernemerschap waarin je je grote stoute schoenen aantrok en “met de big guys” meedeed? Deel het in een reactie hieronder! Ik hoop van je te horen!

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media

Het beste advies dat ik kreeg – en allesbepalend werd voor mijn succes

31 jan 2020 | Focus houden & doelen bereiken, Positieve mindset & persoonlijk ontwikkeling, Slimme business strategieën & adviezen | 2 reacties

Hoe bouw je een sterk bedrijf als je eigenlijk nog 10 andere dingen super gaaf vindt om te doen?

Wat herinner ik me nog goed de tijd dat ik in loondienst werkte.
Enthousiast begon ik steeds aan een nieuwe baan. Maar ik heb het nooit langer dan 2 jaar op één plek volgehouden.

Heb je het gevoel dat je nooit ergens lang genoeg interesse voor kunt houden?
En daarom niet kunt kiezen waar je je nu op moet focussen?
Omdat er steeds iets anders gaafs voorbij komt waar je mee aan de slag wilt?
Worstel je met het "moeten" kiezen van een duidelijke doelgroep of niche aanbod?

Kijk je soms met jaloezie of verbazing naar mensen die al 10 jaar hetzelfde werk doen en daar dolgelukkig mee zijn en denk je stiekem: wat een rust zou dat geven?
En denk je dan 2 minuten later al: OMG ik zou me dood gaan vervelen?

DAN BEN JE WAARSCHIJNLIJK NET ALS IK EEN MULTI-POTENTIALITE.

Simpel gezegd: iemand die heel veel verschillende dingen leuk vindt.

Hoe doe je dat als je je als ondernemer moet focussen, een niche moeten kiezen en een sterk Personal Brand wilt bouwen?

Hoe bouw je een sterk bedrijf als je eigenlijk nog 10 andere dingen super gaaf vindt om te doen?

Het is niet zo moeilijk als het lijkt.
Zo lang je een aantal belangrijke dingen onthoudt en bewust doet.
Hoe heerlijk is het als je jouw brede interesse er helemaal mag laten zijn zonder bang te hoeven zijn dat "de markt" er niets meer van snapt en je bedrijf niet stroomt?

Ik heb mijn behoefte om steeds nieuwe dingen te doen volledig een plek kunnen geven in mijn ondernemerschap en daarmee ook een sterk merk kunnen bouwen en dus een succesvol bedrijf.

Ik deel heel graag hoe in deze video!

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel je jouw grootste inzicht in een reactie onder de video?

Mag ik je helpen om jouw bedrijf goed neer te zetten?
Via de knop hieronder kun je gratis mijn Droombedrijf Stappenplan aanvragen!
Ik help je met een duidelijke structuur, stap voor stap jouw bedrijf neer te zetten.
Vraag het stappenplan nu aan! Veel succes!

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media

Comments

2 Reacties

 1. Eline Landgraf

  Mooi verhaal Marloes! En zo waar. Mooie aanvulling van Kim.

  Ik had in het begin mijn prijzen niet op mijn website staan. En elke keer als een potentiële klant dan vroeg “wat gaat het mij kosten?” Sloegen de zenuwen toe en durfde ik niet te vragen wat ik eigenlijk wilde. En ging ik serieus met mezelf zitten onderhandelen…

  Sinds mijn prijzen op mijn website staan, verwijs ik naar mijn pakketten en zeg ik “ kijk maar even welk pakket het beste bij je past” Nog nooit heeft iemand met mij onderhandelt.

  Succes met de brocante Marloes. Ik geniet met je mee!

  Liefs

 2. Kim Buining

  Wauw, lieve Marloes. Wat een fantastische verhaal! Zo waar dat je meteen mag vragen wat goed voelt. Ik zeg altijd: zorg tegelijkertijd ook dat je het kan ‘dragen’. Daarbij bedoel ik: het mag spannend zijn en veel maar je moet ook voelen dat het klopt. Men voelt het immers als jij het gevoel hebt iedereen voor het zooitje te houden. In een prijs groei je ook steeds meer merk ik uit ervaring. Daar ben je het vast ook mee eens.

  Liefs.

  Kim

  Ps ik hoop oprecht dat mensen gaan voelen dat geld maar een ding is. Dat we er niet zo zwaar over hoeven te doen. Het is puur ruilhandel.

Copyright © 2024 | Marloes Halmans | France