Betaald op vakantie? Zo maak je dat mogelijk als ondernemer!

11 jul 2018 | Slimme business strategieën & adviezen

[Deze column schreef ik voor NRC en is in juli 2017 hier gepubliceerd op NRC.nl]

Heel Nederland is inmiddels volop in de zomervakantie!! Yay!
Maar als ondernemer is vakantie nemen niet vanzelfsprekend. De dagen waarop je niet werkt betekenen voor veel ondernemers ook geen inkomen. En een vakantiegelduitkering heb je jezelf waarschijnlijk ook niet gegeven.

Hoe kun je als ondernemer ervoor zorgen dat je met een ontspannen gevoel vrij kan nemen in de zomervakantie? Om dit voor elkaar te krijgen, geef ik vier concrete tips.

 

1. Uurtje factuurtje? Durf genoeg te vragen

Als je op interimbasis werkt en je laat je inhuren, kan ik er heel kort over zijn: zorg voor een fatsoenlijk uurtarief. Te veel ondernemers baseren hun uurtarief op wat gangbaar is in hun vakgebied of op wat opdrachtgevers maximaal over hebben voor de klus. Het kan ook zijn dat ze hun tarief bepalen op basis van wat als een goed bedrag voelt voor een uur werken.
Mijn moeder zei vroeger altijd: “Als iedereen van de brug springt, is dat dat een reden voor jou om ook te springen, terwijl je ziet dat het gevaarlijk is?” Je hoeft je niet te voegen naar wat anderen doen als je je uurtarief wilt bepalen. In een goed uurtarief zit naast het uurtje werken ook een aantal belangrijke elementen ingecalculeerd: de verzekeringen die je moet betalen, je vaste kosten om je bedrijf in stand te houden, marges voor doorverwijsvergoedingen, een voorziening voor je oude dag, een buffer voor als je een keer zonder opdracht zit, doorbetaling voor je vakantiedagen en je vakantiegeld. Ja, je leest het goed. Dat allemaal. En eigenlijk nog meer. Werk je op inhuurbasis? Reken dan eens goed uit wat je uurtarief mag zijn om voor álles te betalen en niet alleen het uur dat je voor deze opdrachtgever aan het werk bent.

 

2. Vind een alternatief voor werken en factureren op uurbasis

Als je, net als ik, niet op inhuurbasis werkt, maar een eigen aanbod vermarkt, heb je meer mogelijkheden om ruimte te creëren om vrij te nemen in de zomer. Toch werken veel ondernemers die een eigen aanbod hebben nog steeds op uurbasis. Coaches brengen hun sessies per uur in rekening aan klanten. Accountants houden nauwkeurig alle gewerkte minuten bij en stellen op basis daarvan een factuur op. Voor sommige vakgebieden vraagt het creativiteit om de mogelijkheden te zien om uit het uurtje-factuurtje te komen.
Vraag jezelf af: welke kennis, informatieoverdracht of instructies geef je nu steeds bij elke klant individueel opnieuw, die je ook in een andere vorm kunt bieden? Denk aan een PDF-document met instructies, video’s, audiofragmenten of werkboeken waarin je deze kennis of informatie verpakt en dit voor je klanten beschikbaar maakt als download, via e-mail of in een online leeromgeving.

Zo hoef jij dit niets steeds voor elke klant opnieuw zelf te doen en tijd eraan te besteden. Je kunt voor deze waarde wél een factuur sturen aan je klant, maar je hebt het losgekoppeld van jouw persoonlijke tijd.

De volgende stap is dat je wellicht dit deel van je werk als los aanbod kunt bieden in de vorm van een online cursus, een betaald e-book of een videoserie. Die kun je met wat slimme technische tools automatisch verkopen op je website en laten afhandelen zonder jouw tussenkomst. Dan heb je voor jezelf een mooie bron van passief inkomen gecreëerd.

 

3. Onderzoek mogelijkheden om schaalbaar te werken

Welk deel van je werk dat je nu een-op-een doet kun je in groepsverband gaan doen? Hoe kun je je aanbod schaalbaar maken? In mijn werk als businesscoach merk ik dat veel klanten dezelfde vragen hebben over ondernemen of bijvoorbeeld over de inhoud van mijn programma’s of trainingen. Om hen hierin toch persoonlijk te begeleiden breng ik hen bij elkaar in groepsbijeenkomsten. Aan tafel in een ruimte of online. Daarin stellen ze hun vragen en beantwoord ik die. Zo geef ik antwoord aan meerdere mensen tegelijk. Dat hoef ik dan maar één keer te doen.
Kun jij voor jouw vakgebied en aanbod kennissessies met groepen klanten doen? Klanten bij elkaar brengen om te werken aan onderwerpen die je nu nog individueel behandelt? Door je aanbod schaalbaar te maken, besteed jij minder tijd per klant maar krijgt je klant, als je het goed aanpakt, toch de waarde waar hij voor komt en die je beloofd hebt.

 

4. Realiseer in 40 weken je jaaromzet door met lanceringen te werken

Ik neem zelf elke schoolvakantie vrij, dat zijn twaalf weken per jaar. Voor veel ondernemers klinkt dat nog als een utopie. Dat besef ik. Ook als ondernemer moet je het voor jezelf mogelijk maken vakantie te kunnen nemen. Zorg dat je je jaaromzet haalt in het aantal weken dat je wilt werken, hoeveel dat er voor jou ook zijn.
Als je dit wilt doen is het prettig als je controle kunt krijgen over je omzet. Ik maakte een aantal jaren geleden deze omslag door met lanceringen te gaan werken. Dat betekende dat ik mijn aanbod had opgebouwd uit een aantal programma’s en trainingen die elk slechts één of twee keer per jaar startten op een vaste datum. In de aanloop naar die startdatum werkte ik intensief aan promotie en het ontvangen van nieuwe klanten. Buiten die perioden kon je toen bij mij geen klant worden. Inmiddels is mijn businessmodel weer verder ontwikkeld en kun je als ondernemer op elk moment in mijn programma’s instromen. Maar destijds maakte deze stap naar vaste startdata en lanceringen het voor mij mogelijk controle te nemen over mijn omzet en tijd. Het vraagt misschien even een omslag in je denken, maar je tijdsbelasting en werkdruk worden beheersbaar en je omzet valt te plannen. Je komt daarmee los uit de onvoorspelbaarheid en de situatie waarin je de ene week vijf nieuwe klanten tegelijk krijgt en het een periode ontzettend druk hebt en de andere week er niemand komt en je maar moet afwachten wanneer je weer een factuur kunt sturen. Door met lanceringen te werken kun je erop sturen dat je voldoende verdient om de vakanties vrij te zijn.

Als ondernemer mag je zelf zorgen voor je betaald verlof tijdens je vakanties. Welke opties ga jij onderzoeken voor jouw bedrijf? Ik hoor het graag hieronder je reactie!

Wil je graag met mijn hulp jouw bedrijf en businessmodel aanpassen zodat je kunt groeien naar jouw next level? Dan ben je van harte welkom in de Droombedrijf Next Level Mastermind!
Meer informatie vind je hier.

Heb een fijne zomer!

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media

Betaald op vakantie? Zo maak je dat mogelijk als ondernemer!

11 jul 2018 | Slimme business strategieën & adviezen

Hoe bouw je een sterk bedrijf als je eigenlijk nog 10 andere dingen super gaaf vindt om te doen?

Wat herinner ik me nog goed de tijd dat ik in loondienst werkte.
Enthousiast begon ik steeds aan een nieuwe baan. Maar ik heb het nooit langer dan 2 jaar op één plek volgehouden.

Heb je het gevoel dat je nooit ergens lang genoeg interesse voor kunt houden?
En daarom niet kunt kiezen waar je je nu op moet focussen?
Omdat er steeds iets anders gaafs voorbij komt waar je mee aan de slag wilt?
Worstel je met het "moeten" kiezen van een duidelijke doelgroep of niche aanbod?

Kijk je soms met jaloezie of verbazing naar mensen die al 10 jaar hetzelfde werk doen en daar dolgelukkig mee zijn en denk je stiekem: wat een rust zou dat geven?
En denk je dan 2 minuten later al: OMG ik zou me dood gaan vervelen?

DAN BEN JE WAARSCHIJNLIJK NET ALS IK EEN MULTI-POTENTIALITE.

Simpel gezegd: iemand die heel veel verschillende dingen leuk vindt.

Hoe doe je dat als je je als ondernemer moet focussen, een niche moeten kiezen en een sterk Personal Brand wilt bouwen?

Hoe bouw je een sterk bedrijf als je eigenlijk nog 10 andere dingen super gaaf vindt om te doen?

Het is niet zo moeilijk als het lijkt.
Zo lang je een aantal belangrijke dingen onthoudt en bewust doet.
Hoe heerlijk is het als je jouw brede interesse er helemaal mag laten zijn zonder bang te hoeven zijn dat "de markt" er niets meer van snapt en je bedrijf niet stroomt?

Ik heb mijn behoefte om steeds nieuwe dingen te doen volledig een plek kunnen geven in mijn ondernemerschap en daarmee ook een sterk merk kunnen bouwen en dus een succesvol bedrijf.

Ik deel heel graag hoe in deze video!

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel je jouw grootste inzicht in een reactie onder de video?

Mag ik je helpen om jouw bedrijf goed neer te zetten?
Via de knop hieronder kun je gratis mijn Droombedrijf Stappenplan aanvragen!
Ik help je met een duidelijke structuur, stap voor stap jouw bedrijf neer te zetten.
Vraag het stappenplan nu aan! Veel succes!

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media

Comments

0 reacties

Copyright © 2024 | Marloes Halmans | France