Groei van je bedrijf: deze actie kun je vandaag nemen! (deel 1)

13 mrt 2018 | Personal branding & zichtbaarheid, Slimme business strategieën & adviezen | 14 reacties

Als businesscoach werk ik met klanten om hun droombedrijf te bouwen en laten groeien. Wat maakt dat groei in jouw bedrijf mogelijk wordt?
Harder werken, een valkuil waar veel ondernemers in trappen, is meestal niet de weg. Slimmer en strategischer ondernemen helpt je werkelijk verder.

In deze 3-delige blog/vlogserie deel ik met je welke 3 acties jij kunt nemen om jouw bedrijf te laten groeien. We beginnen met de belangrijkste: breng focus aan. In dit eerste blog/vlog deel ik hoe je dat doet.

Bekijk de video of lees verder onder de video!

Het zal natuurlijk afhangen van de aard van jouw bedrijf maar als je een dienst verleent, als coach, trainer, stylist, webbouwer of fotograaf bijvoorbeeld, dan is de kans groot dat je verschillende diensten aanbiedt. Misschien ben je coach en bied je naast persoonlijke coaching ook relatiecoaching of loopbaancoaching. En wellicht daarnaast ook teamtrajecten in organisaties.

Van alles dus!
Als je jouw bedrijf wilt laten groeien, wil je je in eerste instantie niet richten op het bouwen van een bedrijf. Richt je op het bouwen van een sterk merk!
Dat dwingt jou om glashelder te zijn over wat je biedt, hoe je dat op jouw unieke wijze doet en voor wie. Een sterk merk helpt de markt en jouw potentiële klanten in één keer te begrijpen waarvoor ze bij jou moeten zijn en zorgt voor sterke herkenbaarheid.

 

Een sterk merk zorgt direct voor focus en focus zorgt voor groei.

Hoe bouw je een sterk merk?

Less is more.
Om een sterk merk te bouwen wil je focus aanbrengen.
Een handig model dat je helpt je focus aan te brengen is dat van de winkel, de etalage en het magazijn. Focus aanbrengen doe je door te kijken naar wat je allemaal aanbiedt in jouw winkel op dit moment. Welk aanbod vind je het leukst om te geven? Welk aanbod verkoopt het beste? Welk aanbod levert de grootste winst of marges op? Ik verbaas me er vaak over hoeveel van de ondernemers  die ik ontmoet deze oefening nog nooit gedaan hebben.
Dan mis je het cruciale inzicht om verder te kunnen groeien. Zorg dat je dit inzicht hebt en beslis vervolgens waar je het meest om bekend wilt staan. Welk aanbod wil je dat mensen in één adem noemen met jouw naam?

Het is echt cruciaal dat jij dit beslist. Doe je dit niet dan zal de markt vanalles maken van wat ze denken dat je allemaal doet. Of zoals Jeff Bezos, oprichter van Amazon zei: “Your brand is what other people say about you when you’re not in the room.”
Jij wilt invloed hebben op wat mensen over jou en je bedrijf zeggen, zeker als je er niet bij bent! En dat ben je de meeste tijd niet. Een sterk merk zorgt ervoor dat anderen – klanten, volgers en ambassadeurs – ongeveer hetzelfde of het liefst exact hetzelfde antwoorden als iemand hen vraagt waarvoor ze bij jou moeten zijn.

Je besluit dus zelf welk aanbod je in de etalage zet. Je acties voor zichtbaarheid richt je daarop. Zeker wanneer je daarvoor investeringen doet is het belangrijk de juiste acties te selecteren die leiden tot groei. In je winkel kun je vervolgens het aanbod zetten dat je daarnaast biedt en dat zo dicht mogelijk aansluit bij het aanbod in je etalage. Zodra mensen je winkel binnen komen, kunnen ze zien dat je daarnaast nog andere dingen aanbiedt die mogelijk aansluiten bij hun behoeften.

En je magazijn dan?
Daarin leg je alle eenmalige maatwerkopdrachten die je ooit gedaan hebt of alle maatwerk opdrachten die wellicht later nog van je gevraagd gaan worden. Je treedt hier niet actief mee naar buiten omdat het mogelijk alleen maar voor verwarring zorgt. Wil je een sterk merk bouwen dan zul je moeten kiezen wat je wilt dat anderen zien van jou en over je gaan zeggen.

 

Shrink to grow

Vroeg in mijn carrière werkte ik als recruiter bij een van de top Strategy Consulting firma’s ter wereld en kwam mij het boek “Profit from the core” onder ogen, van Chris Zook en James Allen. Daarin geven zij een pleidooi om als ondernemer niet voortdurend in te haken op hippe ontwikkelingen in de markt en de strategieën en businessmodellen die guru’s delen en die tot groei zouden leiden. Hun boodschap is kinderlijk eenvoudig: Shrink to Grow.

Groei van je bedrijf vraagt om focus. Zowel in wat je zichtbaar maakt over je aanbod als waar je jouw energie en activiteiten op richt. Mijn sterke overtuiging is dat je het snelst zult groeien als je jouw focus bepaalt op basis van waar jij goed in bent. Je unieke talenten en datgene waarop jij kunt uitblinken.
Minder doen en meer doen van waar je heel goed in bent en dát met focus zichtbaar maken. Alleen dan kun je sneller groeien omdat je zelf een heldere focus en koers hebt bepaald over waar die groei vandaan komt.

Ik ben benieuwd naar jouw reactie!
Welk aanbod ga jij in de etalage zetten?
Deel het onder dit blog!

In het volgende blog deel ik welke 2 actie je mag ondernemen om sneller te groeien.

 

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media

Groei van je bedrijf: deze actie kun je vandaag nemen! (deel 1)

13 mrt 2018 | Personal branding & zichtbaarheid, Slimme business strategieën & adviezen | 14 reacties

Hoe bouw je een sterk bedrijf als je eigenlijk nog 10 andere dingen super gaaf vindt om te doen?

Wat herinner ik me nog goed de tijd dat ik in loondienst werkte.
Enthousiast begon ik steeds aan een nieuwe baan. Maar ik heb het nooit langer dan 2 jaar op één plek volgehouden.

Heb je het gevoel dat je nooit ergens lang genoeg interesse voor kunt houden?
En daarom niet kunt kiezen waar je je nu op moet focussen?
Omdat er steeds iets anders gaafs voorbij komt waar je mee aan de slag wilt?
Worstel je met het "moeten" kiezen van een duidelijke doelgroep of niche aanbod?

Kijk je soms met jaloezie of verbazing naar mensen die al 10 jaar hetzelfde werk doen en daar dolgelukkig mee zijn en denk je stiekem: wat een rust zou dat geven?
En denk je dan 2 minuten later al: OMG ik zou me dood gaan vervelen?

DAN BEN JE WAARSCHIJNLIJK NET ALS IK EEN MULTI-POTENTIALITE.

Simpel gezegd: iemand die heel veel verschillende dingen leuk vindt.

Hoe doe je dat als je je als ondernemer moet focussen, een niche moeten kiezen en een sterk Personal Brand wilt bouwen?

Hoe bouw je een sterk bedrijf als je eigenlijk nog 10 andere dingen super gaaf vindt om te doen?

Het is niet zo moeilijk als het lijkt.
Zo lang je een aantal belangrijke dingen onthoudt en bewust doet.
Hoe heerlijk is het als je jouw brede interesse er helemaal mag laten zijn zonder bang te hoeven zijn dat "de markt" er niets meer van snapt en je bedrijf niet stroomt?

Ik heb mijn behoefte om steeds nieuwe dingen te doen volledig een plek kunnen geven in mijn ondernemerschap en daarmee ook een sterk merk kunnen bouwen en dus een succesvol bedrijf.

Ik deel heel graag hoe in deze video!

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel je jouw grootste inzicht in een reactie onder de video?

Mag ik je helpen om jouw bedrijf goed neer te zetten?
Via de knop hieronder kun je gratis mijn Droombedrijf Stappenplan aanvragen!
Ik help je met een duidelijke structuur, stap voor stap jouw bedrijf neer te zetten.
Vraag het stappenplan nu aan! Veel succes!

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media

Comments

14 Reacties

 1. Nele

  Hoi Marloes! Dank je wel weer voor de inspirerende video. Je hebt zo’n fijne heldere manier van dingen verwoorden. Alleen heb ik bij het bekijken van de video toch wel een beetje euh… paniek. Hoe is dit te rijmen met de video over multipotentialites die je een tijdje geleden postte? Hoe verenig ik focus en multipotentiality? En hoe zorg ik dat ik niet al na 3 maanden mijn eigen product beu ben? Focus klinkt zo, tja hoe moet ik het zeggen, saai?

 2. Marian van der Leij

  Marloes, dank je wel voor de inspirerende video.
  De trouwjurken die ik maak zijn maatwerk. Het proces heb ik deels geautomatiseerd door te werken met een pascollectie: Mix and match your dream dress. Helaas blijkt het bijzonder lastig om daar voldoende winst uit te behalen in verhouding met de tijdsinvestering. Als ik op deze manier doorga, weet ik zeker dat het niet gaat werken dus tijd voor een aanpassing van het oorspronkelijke plan. Toen ik vorige week op een bruidsbeurs aanwezig was, merkte ik op dat ik mij met name betrokken voel bij de “naturel” aanstaande bruid. En zij hebben vaak een klik met mij. Alleen vinden ze het vaak te spannend om hun trouwjurk te laten maken, ook al kunnen ze van te voren zelf hun ideale trouwjurk samenstellen met de pascollectie. Dus mijn huidige aanbod sluit onvoldoende aan bij die doelgroep. Het mag dus anders. De plannen zijn pril en verdienen het om zorgvuldig uitgewerkt te worden en daar ben ik nu mee bezig. Tip van de sluier: BLOOM by Marian – Beautiful brides with natural style –

 3. Tjarda Dubois

  Winkel met etalage en magazijn is een praktische metafoor, dank je wel. In mijn etalage ligt de dienst duurzame conflictbemiddeling – in de winkel liggen collateraal mediation met pubers, kindercoaching, coaching in zingeving 50+ en mediation op de werkvloer. In het magazijn liggen archiefdozen met workshops, lezingen, collages… Werkt het zo?

 4. Kitty

  Hai Marloes, wat een fijne video. Sluit zo mooi aan bij waar ik me nu bevind. Toen ik jouw training volgde wilde ik al readingen gaan geven. Alleen durfde ik toen echt niet. Nu vind ik het wel nog steeds spannend en ik wil het. Dus ik heb besloten om het te doen!
  Binnenkort ga ik mijn droom waarmaken en ga ik een week naar Bonaire om daar vanaf het strand readingen te maken.
  Mijn inkomsten nu bestaan voor het grootste gedeelte uit het geven van RT op scholen, daar komt nu weer wat ruimte en dus tijd voor wat mijn hart echt wil. Alleen kom ik nog niet echt op ideeen om dit in mijn winkel te zetten. Ik doe graag alles op mijn eigen’wijze’ manier en wil geen 10 in het dozijn zijn. Ik zit nu op t geven van readingen online en offline, waarbij het laatste mijn voorkeur heeft. Ik maak er een dromenvanger bij voor de klant als anker voor de boodschap van de reading. Mijn ideale klanten zijn ouders die vast lopen met hun kind, reguliere weg hebben bewandeld en voelen dat er meer is. Dat ze een andere weg mogen gaan bewandelen. Ik wil ze inzicht en handvatten meegeven. Heb jij ideeen om mijn op weg te helpen in dit creatieve proces?
  Liefs Kitty

 5. Lindsey

  Ja snap wat je bedoelt. Dank voor je antwoord.

 6. Beatrice

  Wauw! Mooi verwoord!

 7. Marloes Halmans

  Ik denk dat je dat het beste zelf kunt beoordelen. Met maatwerk bedoel ik producten die je op geen enkele wijze nog geautomatiseerd hebt of schaalbaar hebt gemaakt, dus die je elke keer from scratch moet opzetten en leveren. Daar zou ik zelf nooit voor kiezen, tenzij je daar schaalbaarheid in hebt door het uit te besteden (zoals bijvoorbeeld mijn loopbaancoachingtrajecten in mijn loopbaanbedrijf).
  Ik zou kiezen voor een product waar je heel blij van wordt en waar je schaalbaarheid in hebt gebracht. Als je tot de conclusie komt dat je daarmee onvoldoende winst maakt, kun je de prijs en propositie ervan herzien.
  Dit zijn afwegingen waarin veel elementen betrokken zijn dus is wat lastig zo iets over te zeggen. Maar hopelijk kom je zo weer een stukje verder op weg?
  Wat tof dat je ermee aan de slag bent gegaan, super om te horen!

 8. Knockaert Lindsey

  Ik dacht om mijn 1-op-1 VIP traject (is een totaalpakket van coaching gedurende 3 maanden intensief samenwerken, nadien 6 maanden online opvolging) in de etalage te zetten. Maar dan kwam er als punt 3 maatwerk in het magazijn… Dus nu weet ik het eigenlijk niet meer zo goed… Kies je dan voor dat product dat het meeste winst op korte termijn of op lange termijn brengt? Want dan zou ik eerder voor mijn membership-programma kiezen…

 9. Marloes Halmans

  Yay!! Wat lief Vieve!! Fijn om met jou te mogen werken!

 10. Vieve ter Laak

  Startend en meer ervaren ondernemers – volg deze vrouw! Marloes laat zien hoe je een mooie business bouwt zonder jezelf uit te putten. Zij geeft een visie op ondernemen die ik zelf echt niet kon bedenken – en reken maar dat ik daar veel over heb nagedacht :).
  Sinds een paar maanden volg ik haar programma en maak ik gezondere keuzes voor mijzelf en mijn bedrijf. Gevolg: ik voel me goed en de zaken gaan goed.
  Thx Marloes!

 11. Marloes

  Whoop whoop! Al begonnen, daar word ik blij van!
  Succes!

 12. Gerda Wesselius

  Heel herkenbaar. En dus niet onbekend. Maar nog te veel op de achtergrond aanwezig: Focus! Het helpt mij in ieder geval om het als een richtingwijzer en checkpoint te gaan zien. Vandaag begin ik, of eigenlijk denk ik dat ik al begonnen ben. Dus sterker maken, afleiding schrappen. Bedankt voor je woorden.

 13. Marloes

  Fijn om te horen dat je ermee aan de slag gaat Alexandra!
  Succes!

 14. Alexandra

  Duidelijke taal, klinkt heel inzetbaar! Het voorbeeld van etalage etc. is tastbaar en komt me zeer praktisch voor, die oefening ga ik zeker doen!
  Dank je wel Marloes, ook na 25 mei zie ik je mails graag tegemoet!

Copyright © 2024 | Marloes Halmans | France