Hoe risico’s nemen minder spannend wordt

29 mei 2019 | Positieve mindset & persoonlijk ontwikkeling

No guts no glory.

Als je wilt groeien met je bedrijf kom je onvermijdelijk op een punt dat je risico’s moet nemen. Iets moet opzetten, aanpakken of ergens inspringen waarvan je niet van te voren precies overziet wat het gaat brengen en waar het uit zal komen.
Immers, als je nu blijft doen wat je altijd deed, zul je de resultaten krijgen die je tot nu toe bereikt hebt. 
Ik zie het bij veel groeiende ondernemers gebeuren: dat punt waarop je echt voelt dat je voor die keuze staat. Ga ik zo door, speel ik veilig, of spring ik in het diepe om door mijn plafond van succes heen te breken en naar mijn next level te groeien?

Eerlijk is eerlijk: hoe snel mijn beide bedrijven ook gegroeid zijn, risico’s nemen is nog steeds niet iets dat ik van nature heel graag doe. 
Ik houd van zekerheid. 
Daarom deel ik graag een briljant concept – tenminste ik vond het een ontzettende eye-opener – dat je helpt om in jouw bedrijf stappen te durven zetten waarvan je weet dat die je helpen groeien, zonder compleet gestresst te raken over de investering ervoor en de onvoorspelbare resultaten.

Toen ik als 22 jarige studente Frans ging werken bij een investeringsmaatschappij ging er op veel vlakken een wereld voor me open. Ik leerde bizar snel ontzettend veel over hoe je bedrijven succesvol maakt, stuurt op winst en return on investment. Een ervaring voor het leven, en zeker ook toen ik daarna bij een strategie consulting firma ging werken waar we ook gericht waren op noodlijdende bedrijven of juist snelgroeiende bedrijven een flinke turn-around te geven zodat hun resultaten omhoog schoten.

Bij die investeringsmaatschappij hoorde ik op een dag voor het eerst over het idee van een calculated risk.
Voor mij was het een mega halleluja moment. 

Blijkbaar bestond er zoiets als bewust een risico nemen waarvan je weet dat het mogelijk faliekant mis gaat. Maar waarvan je van te voren de consequenties (en debree!) hebt uitgerekend en ingeschat, waardoor je concreet weet welk risico je precies loopt als alles mislukt.

Ik vond het een GEWELDIG idee!

Want laten we eerlijk zijn: veel ondernemers stellen investeringen voor groei uit omdat ze bang zijn dat het mis gaat.

Er spelen zich in hun hoofd hele rampscenario’s af over wat er dan wel niet allemaal gebeurt en hoe ernstig dat is.
En vaak is dat in je hoofd veel groter dan in de werkelijkheid. Linda, een super ambitieuze en succesvolle ondernemer met wie ik ook mocht werken en bij wie ik zelf enthousiast klant ben, bouwde een mega succesvol natuurlijk cosmetica bedrijf op en zei dit onlangs ook nog in dit interview. Zo waar! In je hoofd zijn de risico’s veel groter en ernstiger dan ze in de praktijk vaak blijken te zijn.
Dat is ook echt waar gebleken in mijn bedrijven.

Hoe gebruik je dit idee van een calculated risk nu om jouw bedrijf te laten groeien?

Nou, door letterlijk te calculaten dus!
Know your numbers!

Weet waar je het werkelijk en precies over hebt, voor je in de stress schiet over hoe onmogelijk en eng het voelt.

Toen ik met mijn bedrijf The Happy at Work Agency een grote omslag maakte en besloot andere coaches op te leiden in mijn methodiek had ik support nodig. Als je wilt groeien kun je nu eenmaal echt niet meer alles alleen doen.  Dat voelde spannend. Want juist als je je totale businessmodel omgooit heb je geen garantie dat je omzet en winst ook stijgen. Meer winst en omzet genereren begint meestal met meer investeringen. Die je als het goed is dik terug gaat verdienen! Ik rekende dus uit hoeveel ik kwijt zou zijn aan de briljante VA die ik gevonden had en schatte in dat ik minstens een jaar nodig zou hebben om de slag te maken. Met de uren die ik met haar had afgesproken kwam ik uit op 26.400 euro. Op dat moment kon ik overzien wat de investering was, en wat dus het financieel risico zou zijn als de omslag zou mislukken.

Nu is dit in jouw ogen wellicht een groot bedrag, afhankelijk van waar jij staat met jouw bedrijf. Voor een snelgroeiend bedrijf kan het een peuleschil zijn als je het afzet tegen wat de return on investment is.

Maar het mooie is dus dat ik met dit cijfer in mijn hoofd bewust kon kiezen: is dit het me waard? Kan ik dit verlies dragen als het niet lukt?
Als het antwoord JA is, ben je het echt aan jezelf, je missie, je ambitie en de groei van je bedrijf verplicht om de stap te zetten!

Zo vaak zie ik ondernemers op basis van aannames en angsten echt belangrijke investeringen niet doen.
En eerlijk?
Meestal omdat ze geen idee hebben hoe ze die investering moeten inschatten in termen van kosten en baten.

Hoe vaak ik potentiële klanten spreek voor mijn Next Level mastermind die bang zijn om de kosten voor mijn programma te maken. In mijn ogen zegt dat ontzettend veel over de belangrijke mindset shift die ze mogen maken: een groeiende succesvolle ondernemer denkt niet in termen van kosten voor dit soort beslissingen, maar in termen van investeringen. Waarbij het doel altijd is het geïnvesteerde bedrag minimaal terug te verdienen en liefst te vermenigvuldigen. 

Een calculated risk stelt je in staat bewuster te zijn van het werkelijke risico en daarmee cruciale stappen met minder stress te zetten die jouw bedrijf werkelijk vooruit helpen.

No guts no glory.
Wie wil groeien mag door de groeipijn heen!

Ik hoop je te helpen die groeipijn te verzachten door vanaf nu op deze manier te kijken naar de investeringen die jij voelt dat je mag doen in jouw bedrijf om te groeien!

Op deze manier naar je investeringen voor groei kijken is een van de belangrijke mindset shifts die jou in staat stellen succesvoller te ondernemen. Op 13 juni geef ik een mooie trainingsdag Mindset voor succesvol ondernemen, waarop we volop aan de slag gaan om jouw mindset te uplevelen zodat je meer groei en succes voor jouw bedrijf mogelijk maakt!

Reserveer je plek hier

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media

Hoe risico’s nemen minder spannend wordt

29 mei 2019 | Positieve mindset & persoonlijk ontwikkeling

Hoe bouw je een sterk bedrijf als je eigenlijk nog 10 andere dingen super gaaf vindt om te doen?

Wat herinner ik me nog goed de tijd dat ik in loondienst werkte.
Enthousiast begon ik steeds aan een nieuwe baan. Maar ik heb het nooit langer dan 2 jaar op één plek volgehouden.

Heb je het gevoel dat je nooit ergens lang genoeg interesse voor kunt houden?
En daarom niet kunt kiezen waar je je nu op moet focussen?
Omdat er steeds iets anders gaafs voorbij komt waar je mee aan de slag wilt?
Worstel je met het "moeten" kiezen van een duidelijke doelgroep of niche aanbod?

Kijk je soms met jaloezie of verbazing naar mensen die al 10 jaar hetzelfde werk doen en daar dolgelukkig mee zijn en denk je stiekem: wat een rust zou dat geven?
En denk je dan 2 minuten later al: OMG ik zou me dood gaan vervelen?

DAN BEN JE WAARSCHIJNLIJK NET ALS IK EEN MULTI-POTENTIALITE.

Simpel gezegd: iemand die heel veel verschillende dingen leuk vindt.

Hoe doe je dat als je je als ondernemer moet focussen, een niche moeten kiezen en een sterk Personal Brand wilt bouwen?

Hoe bouw je een sterk bedrijf als je eigenlijk nog 10 andere dingen super gaaf vindt om te doen?

Het is niet zo moeilijk als het lijkt.
Zo lang je een aantal belangrijke dingen onthoudt en bewust doet.
Hoe heerlijk is het als je jouw brede interesse er helemaal mag laten zijn zonder bang te hoeven zijn dat "de markt" er niets meer van snapt en je bedrijf niet stroomt?

Ik heb mijn behoefte om steeds nieuwe dingen te doen volledig een plek kunnen geven in mijn ondernemerschap en daarmee ook een sterk merk kunnen bouwen en dus een succesvol bedrijf.

Ik deel heel graag hoe in deze video!

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel je jouw grootste inzicht in een reactie onder de video?

Mag ik je helpen om jouw bedrijf goed neer te zetten?
Via de knop hieronder kun je gratis mijn Droombedrijf Stappenplan aanvragen!
Ik help je met een duidelijke structuur, stap voor stap jouw bedrijf neer te zetten.
Vraag het stappenplan nu aan! Veel succes!

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media

Comments

0 reacties

Copyright © 2024 | Marloes Halmans | France