“Goedemorgen! Hier zijn mijn stukken. Volgend kwartaal heb ik weer uitgaande facturen!” Met een verbeten lachje overhandig ik de envelop met mijn kwartaaladministratie aan de secretaresse van mijn boekhouder. Volgens mij zei ik vorige keer precies hetzelfde, bedenk ik me wanneer ik weer buiten sta.

Echt. Het eerste jaar als ondernemer was niet makkelijk. Ondanks mijn ervaring bij een investeringsmaatschappij en strategy consultant in mijn loondienst tijdperk, was het opzetten en succesvol maken van een “simpele” loopbaancoachpraktijk geen eenvoudige opgave. Geen complexe bedrijfsstructuur, overzichtelijk verdienmodel, duidelijk aanbod: djeez, hoe ingewikkeld kon het zijn?!

Nou, verrekte ingewikkeld dus blijkbaar.

Als ik terugkijk op die tijd – we spreken 2007 – kan ik me niet meer voorstellen dat het zo moeizaam ging. Vandaag de dag leid ik twee mooie bedrijven. In mijn businesscoaching programma’s zien mijn team en ik dagelijks dat veel startend ondernemers zoekende zijn naar hoe ze hun bedrijf goed van de grond krijgen. En ik snap het, want I’ve been there!

Laat je startend bedrijf sneller groeien dan ik deed!

Terug kijkend zie ik precies wat ik nu anders zou doen. Ik deel graag de 3 belangrijkste dingen die ik nu weet en anders had kunnen doen om sneller te kunnen leven van mijn bedrijf en te groeien.

 

1. Maak geld belangrijk

Zonder omzet heb je geen bedrijf maar een hobby. Zo simpel is het. Dat wist ik wel, en toch riep ik het eerste jaar vooral dat het nog niet zo belangijk was om meteen veel te verdienen met mijn bedrijf. Ik liet in 2008 mijn goedbetaalde baan achter me, maar verschuilde me achter het feit dat ik net een baby had, niet te veel wilde werken en nog startend was. Dus omzet was nog niet zo belangrijk. Rustig opbouwen, accepteren dat het tijd kost om in onze gloednieuwe woonplaats waar niemand me kende uberhaupt eerst een netwerk op te bouwen en bekend worden als loopbaancoach: dat was belangrijker.

Nu zie ik in dat deze houding funest is als ondernemer.

Want eigenlijk zeg je: geld is niet zo belangrijk. Ik heb het niet nodig. Ik moet niet teveel tegelijk willen. Met alles wat ik inmiddels weet over succes creëren, weet ik dat juist deze mindset mijn bedrijf klein hield.  Want hoe kun je voldoende financien aantrekken als je focus er voortdurend op gericht is dat het er niet toe doet? Herken je het dat je wel eens zegt dat “het je niet gaat om het geld? Dat  je vooral graag mensen wilt helpen?” Besef dan dat dit precies is wat je aan het creeren bent: veel werken en mensen helpen, weinig financiele beloning ervoor ontvangen.

Ons brein is namelijk voorzien van een geavanceerd filter dat nauwkeurig alles wat we waarnemen filtert op basis van onze overtuigingen. Het wil voortdurend in onze realiteit bevestigen wat we geloven dat waar is. Dus bedenk maar eens wat jouw brein doet: van alle kansen die voorbij komen voor betalende klanten zul je de meesten niet zien. Je brein filtert dit eruit. Klinkt kort door de bocht? Ik durf te wedden dat jij al eens mensen gratis hebt geholpen omdat je dacht dat zij je niet wilden betalen, verwachtten dat je het gratis zou doen omdat je net gestart bent of omdat jij al voor hen had ingevuld dat ze er geen geld voor hebben.

Guilty? Ik weet dat dit precies was wat ik deed.

Het is wat veel startend ondernemers doen. Een aantal eerste klanten kosteloos of voor een aangepaste prijs helpen kan heel slim zijn maar als je dit te vaak doet zeg je hiermee tegen jezelf: mijn aanbod is niet waardevol genoeg om geld voor te vragen. Want dat is wat je elke dag aan jezelf en anderen laat zien. Dat triggert weer gedachten als “wie gaat hier nou voor betalen?” of “misschien moet ik mijn prijzen verlagen”. En deze gedachten triggeren weer overtuigingen over hoeveel jouw aanbod wel en niet waard is. En zoals gezegd, gaat jouw brein dat vervolgens weer willen bevestigen. En zo houd je de vicueuze cirkel in stand. Maar all is not lost: als je weet dat de kern van het probleem hier ligt, kun je het veranderen. Mindset is alles!

 

2. Kip of ei?

Ondernemen is een vak. Dat hoor je niet voor het eerst, I know. Maar luister je ook!? Zo lang heb ik gedacht dat ik eerst omzet moest maken voor ik hulp kon vragen. Een logo laten maken, briefpapier laten drukken en een website: dat was belangrijk, dacht ik. Dus daarin investeerde ik direct. Ook investeerde ik in advertenties in het wijkmagazine. Maar meer durfde ik niet te investeren. Eerst meer omzet maken. In die tijd was er nog lang niet zoveel gratis kennis over ondernemen te vinden. Toch zocht ik uit wat ik kon en probeerde ik zo goed mogelijk wat ik leerde toe te passen. Maar hoewel businesskennis goud is, betekent wéten wat je kunt doen niet dat elke strategie ook meteen werkt. Elk bedrijf, elke ondernemer, elk aanbod en doelgroep is anders. Het belangrijkste is dus om de kennis te leren toepassen op een manier die past bij jou en jouw bedrijf en klanten. Daarvoor heb je hulp nodig. Al is het maar om niet het wiel compleet opnieuw uit te vinden of om niet meer het gevoel te hebben dat je overal alleen voor staat.

Veel van onze klanten die de training Bouw jouw droombedrijf doen, zeggen aanvankelijk ook dat ze de investering spannend vinden. Tot ze ervaren welke wereld van verschil het maakt om te kunnen profiteren van de ervaring, coaching en kennis van iemand die de weg is voorgegaan en elke dag in de praktijk van veel verschillende bedrijven en ondernemers meekijkt en ziet wat wel en niet kan werken. Dan gaat alles ineens stukken sneller en zeggen ze vaak: had ik dit maar eerder gedaan!

Elk jaar dat je omzet veel lager is dan de potentie van je bedrijf kost je geld. Heb je er wel eens zo naar gekeken?

Bij mij viel dat kwartje ineens. En daarom zocht ik hulp. Bij elke volgende groeifase in mijn bedrijven heb ik hulp gezocht van een businesscoach en adviseurs. Ik was nooit zo snel op dit punt gekomen als ik alles altijd alleen had willen bedenken en doen. Hulp vragen en toegeven wat je nog niet kunt en weet en investeren om deze kennis en vaardigheden te vergaren onderscheidt een succesvolle, snelgroeiende ondernemer van andere ondernemers.

 

3. Stop met afwachten, neem proactieve actie

Het eerste waar ik in investeerde? Marketingkennis. En later in een marketingtraining en intensieve salestraining. Want ik deed in het begin wat ik veel startend ondernemers zie doen: ik zat te wachten op klanten. Ik had een site, visitekaartjes, adverteerde en ik ging netwerken. Maar er kwamen wel klanten uit, maar lang niet voldoende om mijn oude jaarsalaris op te brengen aan inkomen. Ik dacht serieus dat zichtbaar zijn met een website en een goed LinkedIn profiel voldoende zou zijn. Maar in die jaren was er nog geen Facebook of Instagram. Vandaag de dag is dat er wel, maar daar is het inmiddels heel druk!

Je zult als ondernemer nooit zonder proactieve marketing en sales kunnen.

Wachten op klanten is niet slim als je nog geen momentum hebt opgebouwd en nog geen grote basis van tevreden klanten hebt die doorverwijzen.

Waarom wachtte ik dan? Waarom wacht jij?

Ik kan je vertellen waarom ik dat deed: ik had gewoon geen flauw idee wat ik nog meer kon doen! Ik had geen kennis over hoe je verbinding maakt met potentiële klanten op een integere manier. Ik zag alleen agressieve koude sales en daar wilde ik zeker niet aan. Maar ik investeerde in het begin niet in kennis over hoe dit anders kon. Laat staan in hulp over hoe ik de kennis kon implementeren in mijn bedrijf zoals dat bij mij paste. Nogmaals: ondernemen is een vak. En dat moet je leren als je het niet beheerst. Zo eenvoudig is het. Ik zie zoveel ondernemers voortdurend investeren in hun vakinhoudelijke kennis.

De realiteit is helaas dat de beste zijn in je vak niet per se betekent dat je ook veel klanten zult hebben.

Investeer er dus in een betere ondernemer te zijn. Leer marketing doen op een fijne manier, ontdek hoe jij jezelf met plezier en resultaat zichtbaar maakt, hoe volgers fans en klant kunnen worden of hoe je om te beginnen eerst eens volgers vindt! Train het voeren van verkoopgesprekken – of hoe je überhaupt zorgt dat je een verkoopgesprek hebt! – en het opvolgen van potentiële klanten. Als je bij één of meer van deze punten je afvraagt hoe je dat eigenlijk moet doen dan laat je nu nog een enorme hoeveelheid kennis liggen die jouw bedrijf direct helpt te groeien. Waarom zou je dat doen?

Je bent je bedrijf niet gestart om klein te blijven toch?

Wil je jouw bedrijf serieus laten groeien?

Enthousiasme voor je plannen is elementair. Eigenwaarde en een gezonde ambitie is cruciaal. Doorzetten en nieuwe dingen doen moet vanzelfsprekend zijn. Kennis over hoe je een bedrijf goed opzet en succesvol maakt is onmisbaar. En bij al deze dingen vraagt een succesvol ondernemer hulp.

Ik ken geen enkele succesvolle ondernemer die dit alleen bereikt heeft.

Sterker nog, elke succesvolle ondernemer die ik ken, werkt nog altijd samen met coaches of een mentor om verder te groeien, zowel persoonlijk als zakelijk.

En wat doe jij?

 

Mijn team en ik bieden je twee supertoffe mogelijkheden om onze hulp aan te nemen!

 

Van 30 oktober t/m 1 november kun je 3 gratis masterclasses volgen. Daarin delen we welke cruciale dingen je wilt doen om je bedrijf een vliegende start te geven. Meld je hier aan.

Neem je je plannen serieus en wil je ook meteen echt in actie komen voor jouw groei en succes? Kom dan 16 november naar onze trainingsdag Get Your Business off the Ground. Daarin delen we ons stappenplan naar een succesvol droombedrijf én werken we aan het ontwikkelen van je ondernemers- en succesmindset. Leer denken en handelen als een succesvol ondernemer en je bedrijf zal totaal veranderen!

Reserveer hier jouw plek.

Kom in actie om jouw bedrijf een flinke boost te geven!

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media
Hoe bouw je een sterk bedrijf als je eigenlijk nog 10 andere dingen super gaaf vindt om te doen?

Wat herinner ik me nog goed de tijd dat ik in loondienst werkte.
Enthousiast begon ik steeds aan een nieuwe baan. Maar ik heb het nooit langer dan 2 jaar op één plek volgehouden.

Heb je het gevoel dat je nooit ergens lang genoeg interesse voor kunt houden?
En daarom niet kunt kiezen waar je je nu op moet focussen?
Omdat er steeds iets anders gaafs voorbij komt waar je mee aan de slag wilt?
Worstel je met het "moeten" kiezen van een duidelijke doelgroep of niche aanbod?

Kijk je soms met jaloezie of verbazing naar mensen die al 10 jaar hetzelfde werk doen en daar dolgelukkig mee zijn en denk je stiekem: wat een rust zou dat geven?
En denk je dan 2 minuten later al: OMG ik zou me dood gaan vervelen?

DAN BEN JE WAARSCHIJNLIJK NET ALS IK EEN MULTI-POTENTIALITE.

Simpel gezegd: iemand die heel veel verschillende dingen leuk vindt.

Hoe doe je dat als je je als ondernemer moet focussen, een niche moeten kiezen en een sterk Personal Brand wilt bouwen?

Hoe bouw je een sterk bedrijf als je eigenlijk nog 10 andere dingen super gaaf vindt om te doen?

Het is niet zo moeilijk als het lijkt.
Zo lang je een aantal belangrijke dingen onthoudt en bewust doet.
Hoe heerlijk is het als je jouw brede interesse er helemaal mag laten zijn zonder bang te hoeven zijn dat "de markt" er niets meer van snapt en je bedrijf niet stroomt?

Ik heb mijn behoefte om steeds nieuwe dingen te doen volledig een plek kunnen geven in mijn ondernemerschap en daarmee ook een sterk merk kunnen bouwen en dus een succesvol bedrijf.

Ik deel heel graag hoe in deze video!

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel je jouw grootste inzicht in een reactie onder de video?

Mag ik je helpen om jouw bedrijf goed neer te zetten?
Via de knop hieronder kun je gratis mijn Droombedrijf Stappenplan aanvragen!
Ik help je met een duidelijke structuur, stap voor stap jouw bedrijf neer te zetten.
Vraag het stappenplan nu aan! Veel succes!

Gratis masterclass

Ontdek welke specifieke acties jouw bedrijf nu laten groeien

Ontdek jouw acties

Ontdek de

Onderneem vanuit je hart community

Lees inspirerende verhalen van andere hartwerkende ondernemers

Volg mij op social media

Comments

0 reacties

Copyright © 2024 | Marloes Halmans | France